Waar kraait een haan naar?

Waar kraait een haan naar?

Een haan kraait ‘s ochtends wanneer het licht wordt en ‘s avonds als het donker wordt. Dit doen ze om te laten zien hoe sterk en gezond ze zijn, echt haantjesgedrag dus! Niet zo gek als je weet dat haantjes worden gekozen door hennen. De hennen selecteren hun haantjes op basis van hun kleuren en kraai.

Territorium
Daarnaast kraait een haan vooral om zijn gebied aan te geven, territorium afbakenen dus. Hiermee zegt de haan: Blijf uit de buurt van mij en mijn hennen! Als er dan toch een andere haan in de buurt komt, zullen de haantjes tegen elkaar op gaan kraaien (dag nachtrust!).

Paringsdrang
Iedere haansoort heeft zijn eigen kraai, zo kunnen ze elkaar herkennen. Dominante hanen kraaier ook hoger en vaker. De verschillen in kraai en toonhoogte zijn voor ons nauwelijks waarneembaar. Hoe vaker de haan kraait, hoe gezonder hij is en hoe meer zin hij heeft om te paren!

Pubertijd
Een haantje begint met kraaien wanneer hij 14 weken oud is. Hij zit dan middenin de pubertijd. Er wordt dan het hormoon testosteron aangemaakt. Dit stofje laat de haan kraaien. Jonge hanen moeten veel repeteren met kraaien en klinken daarom anders. Bij 20 weken is de haan volwassen en is hij op volle kraai-kracht.

Kortom, waarom laat een haan van zich horen? De haan doet dit niet alleen om indruk te maken op vrouwtjes, maar voornamelijk om zijn gebied af te bakenen.

Reageren is niet mogelijk.