Kunnen kippen echt vliegen?

Kunnen kippen echt vliegen?

Heb je kippen in de tuin? Kijk dan niet raar op als de kippen morgen over de schutting zijn gevlogen. Kippen kunnen namelijk hun vleugels gebruiken, en hoe!

Sommige krielkippen kunnen uitstekend vliegen en bereiken een hoogte van tien tot twaalf meter. Grotere kippen kunnen maximaal twee tot drie meter hoogte bereiken. Eigenlijk vliegen kippen niet echt. Ze springen en fladderen, maar vallen vrij snel weer naar beneden.

Om te voorkomen dat kippen wegvliegen is het aan te raden om de vleugels te knippen. Dit wordt ‘kortwieken’ genoemd. Aan een kant van de kip wordt de punt van de slagpennen vier centimeter afgeknipt. De kip kan niet meer vliegen, omdat er geen sprake is van balans. Hieronder een video hoe je een kip kortwiekt.

Let op: een gekortwiekte kip kan niet meer fladderen. Wanneer het dier aangevallen wordt door een roofdier, kan de kip geen kant op. Zorg ervoor dat het hok stevig genoeg is om wezels, vossen en buizerds op afstand te houden. GrootPlezier.nl biedt tientallen veilige kippenhokken aan.

Reageren is niet mogelijk.