Konijnenhok winterklaar maken
03-08-2023
Konijnenhok winterklaar maken
Als de dagen gaan korten, de kachel weer aan gaat en het buiten guurder wordt. Wat doet u dan met uw konijnen. En wat hebben ze nodig om aangenaam de winter door te komen?
Een konijn heeft meestal een dikke wintervacht die goed bestand is tegen de kou. Ook heeft het vachtkussentjes onder de poten waardoor de kou niet doordringt. Zelfs als het erg koud wordt en het kwik naar de 20 graden onder het vriespunt gaat kunnen uw konijnen dat nog goed aan. Dat geld overigens niet voor alle konijnensoorten. De Rex, Angora en Engelse Hangoor hebben een dunne behaarde vacht en kunnen daardoor minder goed tegen de kou. Bij extreme temperaturen is het dan beter om deze binnen te halen. Dit geld natuurlijk ook als uw konijn wat mankeert, oud is of zwanger is. Als u ze binnen haalt dan toch liever niet in huis. In een schuur waar het niet vriest is het beter dan binnen bij de kachel voor uw konijn!
Maar wat moet u doen om te zorgen dat uw konijn een goede wintervacht gaat opbouwen? Om te beginnen zorg voor een goed hok. Een konijn is een holbewoner en heeft dus een hol nodig waar het zich kan terug trekken uit de wind en regen. Het is ook goed als u het traliewerk van de ren kunt afschermen met isolatieplaatjes (plexiglas). Dit helpt goed tegen wind en regen. Plaats het hok ook op een beschutte plaats in uw tuin. En zorg ervoor dat de ondergrond niet vochtig is. Op stenen is beter dan op het gras. En zorg dat in het nachthok extra vers stro is om in te liggen.
Geef uw konijn ook goede voeding. Goed hardvoer en voldoende hooi is van belang evenals water. Leg hooi nooit op de grond maar voer het konijn met een hooibal of ruif. Goede voeding zorgt voor een vetlaag wat ook helpt tegen de kou. Wees alert bij het water. Dit kan snel bevriezen. Ververs daarom meer keer op een dag het flesje met water. Handig is om dan twee flesjes te hebben zodat het ene flesje kan ontdooien terwijl het andere flesje opgehangen wordt. Gebruik geen zout of suiker in het water dat is slecht voor uw konijn. Een oude sok over het flesje kan het moment van bevriezen wat uitstellen.
En dan komt het allerbelangrijkste: haal uw konijn niet meer naar binnen. Als u een konijn heeft dat gewend was binnen te zijn, hou hem dan vanaf het voorjaar buiten. Zodra de temperaturen ’s nachts ook boven de 10 graden Celsius zijn blijft het konijn buiten en komt het niet meer binnen. Het is absoluut niet zielig als het regent en kouder wordt voor uw konijn. Het zal genoeg voorkomen dat uw konijn ook bij slecht weer gewoon buiten in zijn ren zit. Uw konijn kan dan een wintervacht opbouwen. Als u uw konijn vervolgens met die wintervacht binnen bij de kachel zet , is het veel te warm, en zal z’n wintervacht verliezen, en kan niet meer terug naar buiten.
Denk er ook aan dat uw konijn een sociaal dier is. Zorg er daarom voor dat in de winter uw konijn ook voldoende aandacht krijgt. U kunt altijd overwegen om hem of haar een vriendje te geven.
Zorg ook dat uw hok goed in de beits staat, dit is belangrijk voor het hele jaar maar in het bijzonder wel in de herfst/winter.